sâmbătă, 26 februarie 2011

Tezaurul de la Pietroasa

In 1842, "Closca cu puii de aur" a fost depusa la Muzeul care functiona in cladirea Colegiului "Sf. Sava" din Bucuresti. Alexandru Odobescu, pe atunci consilier de stat, a reusit sa prezinte tezaurul la "Expozitia Universala de la Paris" in 1867. Aici colectia a fost considerata una dintre cele mai frumoase piese ale expozitiei fiind apreciata de somitatile vremii. "Closca cu puii de aur" trecea drept cel mai valoros tezaur din lume (Tutankamon inca nu fusese descoperit).

La sfârşitul lunii noiembrie a anului 1875, într-o noapte în care îngrijitorii Muzeului de Antichităţi, aflat pe atunci în clădirea Universităţii, au uitat să închidă vitrina şi să o transforme în seif, tezaurul a fost furat. Ulterior, tezaurul este restaurat de Paul Telge, bijutierul familiei regale de Habsburg. Tot el a executat si patru copii ale Tezaurului, una aflandu-se in Colectia Muzeului Judetean Buzau.

 In prezent, tezaurul "Closca cu puii de aur" este expus in sala Tezaurelor de la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. El numara numai 12 piese (din cele 22 cate erau initial) cu o greutate totala de 19,820 kg aur. Pe un colan se afla o inscriptie cu caractere runice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu