sâmbătă, 26 februarie 2011

In vremea lui Ioan Voda Caragea

Stiati ca…expresia “se fura ca pe vremea lui Caragea” provine de la faptul ca in vremea acestui domnitor fanariot, abuzurile, coruptia prin vanzarea functiilor, impunerea de noi biruri au atins apogeul? Birurile au facut sa se ridice contra sa haiducii lui Iancu Jianu.

Stiati ca…prima ascensiune a unui balon de aer cald din Tarile Romane s-a produs pe vremea domnitorului fanariot Ioan Voda Caragea? Evenimentul a avut loc in Dealul Spirii la Curtea Arsa la 26 iunie 1818 si a impresionat populatia Bucurestilor care a vorbit mult timp despre “basica lui Caragea”.

Stiati ca… resedinta domneasca de la Curtea Noua din Dealul Spirii a fost mistuita de un incendiu violent chiar in prima noapte pe care a petrecut-o în București domnitorul Ioan Voda Caragea abia sosit in Bucuresti?...

Stiati ca…prima tipografie particulara din Bucuresti (cele anterioare apartinusera bisericii sau fusesera facute cu sprijin domnesc) s-a infiintat in 1818 (pe vremea lui Caragea) si functiona in casele domnesti de la Cismeaua lui Mavrogheni? Aici s-a tiparit in romaneste “Legiuirea lui Caragea” aparuta in vara lui 1818.

Stiati ca…primul teatru bucurestean este cel fondat de Domnita Ralu, fiica domnitorului fanariot Caragea? Iubind arta dramatică, Domniţei i-a aparţinut iniţiativa creării unui teatru aristocrat permanent. Teatrul de la Cismeaua Rosie se afla pe Podul Mogosoaiei, in dreptul Bisericii Albe. Domniţa Ralu vorbea limbile franceză, greacă, germană şi turcă, având si cunoştinţe de literatura şi muzica europeană. 

Stiati ca…iluminatul public din Bucuresti este consemnat in vremea lui Caragea in 1814? Acesta aseaza felinare pe Podul Mogosoaiei din sapte in sapte case.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu