marți, 1 martie 2011

Statuile de la Universitate

Statuia lui Mihai Viteazu 1874 (sculptor Carrière Belleuse);
Statuia lui Ion Heliade Radulescu 1880 (Ettore Ferrari);
Statuia lui Gheorghe Lazar 1886 (Ion Georgescu);
Statuia lui Spiru Haret 1935 (Ion Jalea);

Mica piata din fata statuii lui Mihai Viteazu a fost locul de sarbatorire al tuturor evenimentelor speciale si momentelor istorice.
In 1878, cand s-a organizat intrarea solemna a trupelor romane in Bucuresti dupa castigarea Razboiului de Independenta, Principele Carol a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazu. 
În 1881, cu ocazia încoronării lui Carol I ca rege al României proaspăt independente (10 mai), s-a organizat o mare paradă a breslelor, iar Regele şi Regina au privit de lângă statuia lui Mihai Viteazu defilarea celor 43 de care simbolice. 
În noiembrie 1918 familia regală se întoarcea la Bucureşti, de la Iaşi, în timp ce la Alba Iulia fusese proclamată unirea Ardealului cu România. Regele Ferdinand şi regina Maria, însoţiţi de generalul Berthelot şi alţii sunt primiţi cu pâine şi sare la intrarea în oraş şi parcurg călare drumul de la nou ridicatul Arc de Triumf până la statuia lui Mihai Vodă unde primesc defilarea trupelor. (Radu Olteanu, Art Historia)

De Ziua Nationala,10 mai, aici primea Regele Carol defilarea trupelor militare, insotit de membrii familiei, ai guvernului, si de corpul diplomatilor acreditati.

Ion Heliade Radulescu
- initiatorul Societatii Literare (1827)
- conduce prima gazeta in limba romana (Curierul Romanesc, 1829)
- intre fondatorii Societatii Filarmonice (1833)
- implicat in evenimentele de la 1848 (redactarea Proclamatiei de la Izlaz, membru in Guvernul Provizoriu)
- predecesor si presedinte al Academiei Romane (fondata 1866).
Statuia lui Ion Heliade Radulescu a fost realizata de sculptorul Ettore Ferrari si a fost dezvelita in Piata Universitatii in 1880, la doar noua ani de la moartea sa. Statuia poarta urmatoarea inscriptie: "Lui Jon Heliade Radulescu. Romanii recunoscatori 1802 - 1872. Targoviste - Bucuresti. Intr-o viata de 70 ani lucra cu mintea, cu pana, cu vorba la cultura si inaltarea poporului romanesc MDCCCXXIX. " 

Gh. Lazar a fost promotorul si intemeietorul invatamantului in limba romana, intr-o vreme in care invatamantul se desfasura in limba greaca, si cand existau oameni care pretindeau ca limba romana este prea saraca pentru a exprima adevarurile stiintei.
Gh. Lazar a obtinut aprobarea pentru infiintarea scolii romanesti in
1818, incepandu-si activitatea la Sf. Sava; astfel au avut acces la invatatura intr-o limba accesibila copiii oamenilor din popor, copii de pravaliasi, de mici meseriasi, de targoveti. Copii boierilor frecventau in continuare scoala greceasca.



Statuia lui Spiru Haret este executată de Ion Jalea din marmură de Carrara. A fost dezvelită în 1935.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu