Etimologie

Stiati ca...Cuvantul “mitocan” are legatura cu metocul unei manastiri? Un mitocan este cel care locuieşte la metoc;

Stiati ca...Cuvantul “potlogar” pe care azi il folosim cu sensul “escroc, pungas, sarlatan, smecher” a avut la origine un alt inteles? Potlogarul era cel care punea “potloage” la incaltaminte, adica le carpea cu petice de piele sau de talpa.

Stiati ca... “Puscarie”,  cuvant existent doar in limba romana cu sens de “inchisoare”, vine de la un turn disparut, folosit ca arsenal al Curtii Domnesti ? In turn se tineau tunurile sau pustile cu care se trageau salve la diverse ospete si ceremonii si in acelasi timp era intrebuintat ca inchisoare pentru talhari si boieri “vicleni” (considerati tradatori pentru uneltire).  Astfel cuvantului "puscarie" i s-a asociat sensul de "inchisoare". Inchisoarea de la Puscarie se afla in vecinatatea Curtii Domnesti  si a Hanului lui Manuc si a ars in Marele Foc de la 1847. Biserica Sf. Anton din apropiere, care a ars in acelasi incendiu si de care aminteste o cruce asezata pe locul fostului altar era cunoscuta ca “biserica puscariei”.

Stiati ca…denumirea “joben” data palariei inalte si tari, cu margine ingusta si de forma cilindrica (“cilindrul”) vine de la numele negustorului francez de palarii Jobin care vindea acest model de palarie adus de la Paris la Bucuresti? El a avut magazin pe Podul Mogosoaiei, intai in Hanul Kretulescu si apoi in casele Brofft, unde este acum Hotelul Continental.

Stiati ca…denumirea “carciuma” se intrebuinta la inceput cu acelasi sens ca si cuvantul “pivnita”, vinul desfacandu-se in spatiile de sub pamant unde se si pastra; iar abia in prima jumatate a sec.XIX, cand vanzarea vinului incepe sa se generalizeze deasupra pamantului, denumirea de carciuma capata intelesul pe care il are si astazi;

Un comentariu: