vineri, 8 aprilie 2011

Hotel BulevardHotelul a fost construit in 1867 langa Manastirea Sarindar de catre omul de afaceri Jacques Herdan, după un proiect al primului arhitect român, Alexandru Orăscu (care tocmai terminase de construit noul Palat al Universitatii). Lucrările la Hotelul Herdan se vor încheia în 1871, devenind atât cel mai modern din Bucureşti, cât şi cel mai mare.

În 1873 i se schimbă numele în Grand Hotel du Boulevard, odata cu schimbarea proprietarului. De altfel, după unele surse, stabilimentul ar fi început să funcţioneze cu adevărat din acel an. Cativa ani mai târziu, în 1877, se realizează o facilitate rară în acele vremuri: apă curentă în fiecare cameră. „Almanach du High-Life” scria, în acelaşi an: „Le Grand Hotel du Boulevard nu are a invidia hotelurile de prima mână din marile capitale. Luxul interior este corespunzător majestuoasei faţade ce se admiră pe Bulevardul Elisabeta. Le Grand Hotel du Boulevard face onoare Bucureştilor.”

Printre îmbunătăţirile aduse hotelului, pe lângă apa curentă, se adaugă iluminatul electric, ascensorul, salonul de lectură, postul telefonic şi adresa telefonică specială, dar şi omnibusul pus la dispoziţie de la gară. Avea unul dintre cele mai luxoase restaurante ale Bucureştilor, care oferea clienţilor produse ale bucătăriilor franţuzească şi românească, cu trufandale în orice sezon, şi vinuri româneşti, franţuzeşti şi italieneşti. Aici a locuit Constantin Brâncuşi, întors din Franţa în 1924.


http://www.ziarulring.ro/stiri/20900/grand-hotel-du-boulevard-intre-lux-si-decadenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu