vineri, 8 aprilie 2011

Arcul de Triumf


Arcul de Triumf a fost ridicat in 1922, pentru a celebra Unirea cea Mare. La 16 octombrie 1922, Regele Ferdinand, insotit de Regina Maria si de suita lor, au fost primiti cu entuziasm la Bucuresti, pe cand isi faceau intrarea triumfala, la o zi dupa ceremonia de incoronare care avusese loc la Alba Iulia.

Arcul initial, ridicat in graba din stuc, a fost inlocuit peste cativa ani (1936, arh. Petre Antonescu) de Arcul de piatra existent si astazi.

Pe fatadele sale principale sunt inscriptionate pasaje din cuvantari rostite cu ocazia intrarii in Razboi si cu ocazia incoronarii:

"Dupa secole de suferinte crestineste indurate si lupte grele pentru pastrarea fiintei nationale, dupa apararea plina de sacrificii a civilizatiei umane, se indeplini dreptatea si pentru poporul roman prin sabia Regelui Ferdinand cu ajutorul intregii natiuni si gandul reginei Maria."

"Liberator de neam si intregitor de hotare prin virtutea ostasilor sai vrednici urmasi ai eroilor crestinatatii Ferdinand I domn si rege al romanilor si-a facut intrarea la 16 octombrie 1922 in cetatea sa de scaun a Bucurestilor dupa incoronarea la Alba Iulia."

Cuvintele de pe lateralele Arcului:

"Glorie celor ce prin lumina mintei si puterea sufletului au pregatit unitatea nationala."
"Glorie celor ce prin vitejia si prin jertfa lor de sange au infaptuit unitatea nationala."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu